A kóbor állatok százezrei a nem kívánt vagy akár kívánt (!) szaporulatnak köszönhetőek.

Magyarországon macskából és kutyából is túlkínálat van.

Túl könnyen lehet hozzájutni a kölyök állatokhoz, akik ha felnőnek, és nem teljesítik a hozzá fűzött reményeket, vagy megunják őket, akkor ugyanolyan könnyen repülnek a háztól.

Ha gazdinál maradnak, az ivaros állatok leellenek, (akár évente kétszer is) a kölykök a piacon vagy rosszabb esetben az árokparton kötnek ki. Ha ezek az állatok nem születnének meg, akkor a menhelyekről, a már megszületett, és évek óta gazdira váró kutyákból és cicákból választanának társat maguknak az emberek.

Hiába találunk a nálunk megszületett kölyköknek szerető gazdit és meleg otthont, ezeknek a száma elhanyagolható a több ezer kutya- és macskakölyök számához viszonyítva amelyek elaltatásra kerülnek évente.

A menhelyek és állatvédő szervezetek törekednek arra, hogy az összes állat- kan és szuka egyaránt- ivartalanítottan kerüljenek ki tőlük.

AZ ÁLLATVÉDELEM ALAPJA AZ

AZ IVARTALANÍTÁS !

„Egy nőstény macskától és egy kandúrtól hét év alatt 420.000 leszármazott születik. E két egyed ivartalanítása tehát egyenlő 420.000 meg nem született macskával. Ekkora a felelőssége tehát mindazoknak, akik nem hajlandók ivartalanítani a macskájukat. Világméretű problémáról van szó, vannak országok, ahol az ivartalanítás szükségességét évtizedek óta hangsúlyozzák és sikerült is jelentős eredményeket elérni (pl. Ausztrália, Svájc, Svédország, Anglia), míg számos országban nem történik semmi érdemleges, az állatok szabadon szaporodnak, pusztulnak el fiatalon, betegségben, kegyetlenkedés miatt, balesetekben.” Famkat.hu